Το Τμήμα Υγειονομικών Κανονισμών και Δημόσιας Υγείας του Υπ. Υγείας εξέδωσε διευκρινιστική απάντηση σχετικά με τις υγειονομικές διατάξεις που ισχύουν σε επιχειρήσεις / καταστήματα που προμηθεύονται πλήρως ψημένα/κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα τα οποία αναθερμαίνονται εντός του καταστήματος και διατίθενται λιανικώς στους τελικούς καταναλωτές.
Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική απάντηση, αυτές οι επιχειρήσεις/ καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν αποτελούν εγκατάσταση περάτωσης έψησης σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.3526 (ΦΕΚ 24Α).
Επομένως, για την υγιεινή του χώρου πώλησης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 852/2004 καθώς και οι ειδικότερες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.
Τα προϊόντα
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διάθεσης τροφίμων και ποτών που εμπίπτουν στην ως άνω περίπτωση πωλούν λιανικώς προϊόντα αρτοποιίας μόνο με τη διαδικασία της αναθέρμανσης. Τα προϊόντα αυτά έχουν ήδη ακολουθήσει όλα τα στάδια της αρτοποιητικής διαδικασίας μέχρι την τελική έψηση και τα παραγόμενα πλήρως ψημένα προϊόντα καταψύχονται άμεσα, αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους, διαδικασίες που γίνονται σε ελεγμένες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις εργαστηρίων των προμηθευτών.
Εξοπλισμός
Όλες οι επιφάνειες που βρίσκονται σε χώρους όπου γίνεται ο χειρισμός τροφίμων, και ιδίως αυτές που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μπορούν να καθαρίζονται, και όταν είναι αναγκαίο, να απολυμαίνονται εύκολα. Αυτό απαιτεί την χρήση λείων, μη τοξικών κα αδιαπότιστων υλικών που είναι ανθεκτικά στην διάβρωση και να μπορούν να πλένονται.
Σύστημα αυτοελέγχου
Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 852/2004, παρέχει την δυνατότητα στην επιχείρηση για ευέλικτη εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου, προκειμένου να παράγει υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα. Κατά τον υγειονομικό έλεγχο των εγκαταστάσεων θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις τηρούν τους κανόνες ορθής παρασκευαστικής και υγιεινής πρακτικής (είδος προϊόντος, διαδικασία που ακολουθείται, διατήρηση ψυκτικής αλυσίδας, διαδικασία καθαρισμού κλπ) και τεκμηριώνονται οι διαδικασίες αυτοελέγχου που ακολουθούνται. Η ορθή διαδικασία προκύπτει μέσω της τήρησης των Αρχών του HACCP.
Σχετικά άρθρα:
- Ασφάλεια τροφίμων: Μία πρόταση της EFSA για απλούστερους κανόνες για τις μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου
- Σχέδιο δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας
- Ανανέωση Σήματος Λειτουργίας ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων-επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ.)
Διαβάστε επίσης νέα, συμβουλές και εξελίξεις στο blog μας ERGON blog – www.ergonblog.gr
ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί ®
Ανδρεοπούλου 15, 1ος όροφος
Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310841656 | E-mail: [email protected]